Annett Eriksson

Från grytnas.org

Version från den 11 april 2013 kl. 16.51 av Bengt (Diskussion | bidrag)
(skillnad) ← Äldre version | Nuvarande version (skillnad) | Nyare version → (skillnad)
Hoppa till: navigering, sök
Annett Eriksson
Annett Eriksson

ANNETT ERIKSSON FRÅN NYHYTTAN

  • Om mig

Gift med Sören och har tre söner Robert, Mikael, Fredrik samt 6 barnbarn.

Jag och Sören bor på landet i Avesta sedan 35 år och trivs jättebra. Har förmånen att alla söner med sina familjer bor här i Avesta så barnbarnen har fått upptäcka glasfusing.

Började med porslinsmålning 1998. Ville prova glasmålning ochså, och i samband med en sån kurs vid Uterm kom jag i kontakt med Fusing, Jag var såld.

  • Välkommen till Annetts Glasverk

Jag har alltid haft dragning till glas så länge jag kan komma ihåg, och velat arbeta med glas i många år innan jag äntligen upptäckte GLASFUSING.

Glas fascinerar. Det är hårt men mjukt, kallt men varmt. Transparant och opakt. Det speglar,reflekterar, bryter ljuset helt underbart. Det inbjuder till beröring - men akta rör inte - det kan gå sönder!

Ibland är det glaset som pockar på en form, ibland är det färgen som som vill sprida ljuset över rummet eller trädgården.

Ibland finns form och färg i tankarna och utmaningen är att få glaset att samarbeta.

Fusing och slumping beskriver en uråldrig glassmältningsprocesssom görs i två steg. första smältar man samman glaskross eller glasbitar till en glasskiva.(fusing). I nästa steg lägger man skivan över form av gips, rostfritt stål eller ungsfibermaterial. när glaset hettas upp vid något lägre temperatur än i första steget, formar sig glaset efter formen(slumping).

Detta är en teknik som med stor frihet i färg och formval mest används för skålar och fat men även skulpturer, tavlor, lampetter, trädgårdskonst, smycken mm bara fantasin sätter gränser.

  • Teknik

Glasfusing är det som ofta kallas laminering, oblåst eller ugnsformat glas. Fuse betyder på engelska sammansmälta och det är precis det man gör. Lägger olika glasbitar i mönster och lager och sedan smälta samman detta till en enhet i en speciell ugn.

Arkelogiska fynd från Egypten visar att man redan för 4000 år sedan,hade utvecklat stor skicklighet i att smälta samman glas till bilder och mönster. Egypterna och Romarna var de som var mest skickliga och glasverkarna stod högt i rang och själva processen hölls hemlig. Vackra föremål från tiden 2000-500 före kr,finns på museum bl.a på Corning Museum of Glass i New York,USA.

Personliga verktyg
Create a book
MediaWiki Appliance - Powered by TurnKey Linux