Allan Lundberg

Från grytnas.org

Hoppa till: navigering, sök
Allan Lundberg


Året är 1955 och det firas midsommar i Bredsel.

Lindansaren Allan Lundberg har dagen innan gjort ett försök att gå på lina över Storforsen, men tvingats avbryta på grund av hård vind.Nu gör han ett nytt försök, tar sig fem meter ut på den styva linan som är spänd över forsen, men halkar och är nära att störta ner i forsen. Han tänkte först gå utan säkerhetslina, men jag och några till tyckte att det var för våghalsigt. Då tog han ett snöre och band om midjan och ena benet. Det räddade nog livet på honom, säger fotografen Rolf Ericson 52 år senare.

Ericson fick den dramatiska bilden när lindansaren Lundberg halkat och hänger i ett knäveck på den styva linan. Det har nog aldrig senare varit så mycket folk i Storforsen som det var den gången när Allan Lundberg skulle gå på lina. För många blev det årets händelse, säger Rolf Ericson.

Dimman från den skummande forsen gjorde den styva linan fuktig. Allan Lundberg hade bara gymnastikskor på sig och han halkade av den hala linan.

Han klarade sig ganska bra, blödde bara näsblod när han tagit sig i land. Men den tunga balansstången av metall ligger nog kvar på Storforsens botten.[1]


Referenser

  1. Norrlänska Socialdemokraten. Pressbilder på museum 31 december 2007.
Personliga verktyg
Create a book
MediaWiki Appliance - Powered by TurnKey Linux