Elektrifieringen av Bengtsbo, Risbyn och Baggbo

Från grytnas.org

Hoppa till: navigering, sök

Bengtsbo, Risbyn och Baggbo byar låg rätt så lämpligt till för elektrifieringen, enär en 20000 volt leding redan 1905 dragits här förbi till Långgruvan (som ägdes av Fagersta bruk).
Någon tanke på elektrifiering har väll inte kommit förren omkring 1918, när det blivit brist på fotogen och karbidlamporna användes som en olustig ersättning. Då blidades en elektrisk distributionsförening (Edf) under namn Bengtsbo Edf.
År 1919 skulle Bengtsbo Edf. enligt en äldre ortsbo ha fått elström till sitt lågspänningsnät, som bestod av glaviniserad järntråd, via en transformatorstation 20000/220 volt ansluten till "Långgruveledningen".
Byarna Risbyn och Baggbo har troligen samtidigt blivit elektrifierade. Men de hade en egen Edf. under namnet Grytnäs västra Edf. Enligt uppgift skulle de ha fått elljus 1919 via en transformatorstation 20000/220 volt ansluten till "Långgruveledningen".
År 1932 skedde en ändring i energileveransen för de båda föreningarna, då de övergått till Avesa Jernverk som därvid dragit fram erforderlig högspänningsledning och uppfört transformatorstationer.
År 1946 överlät både Bengtsbo Edf. och Grytnäs västra Edf. sin verksamhet till Avesta Jernverk.
Som kuriosum kan omnämnas att på natten efter det att avtalet om överlåtelsen var klart och undertecknat, blev det ett ruskigt oväder som inte ledningen Risbyn-Baggbo stod emot, utan hela ledningssträckan blåste omkull.
År 1958 blev det återigen en ändring av elverksamheten. Då överlät Avesta Jernverk all sin eldistribution i Avesta då även Bengtsbo, Risbyn, Baggbo med flera, till det nybildade Avesta Elverk.

Järnvägen från Krylbo mot Hedemora elektrifierades 1948.

Stadgar Bengtsbo Elektriska Distributionsförening

Personliga verktyg
Create a book
MediaWiki Appliance - Powered by TurnKey Linux